Postup vypouštění KOI do jezírka

   Při přesunu KOI do zahradního jezírka musíte dbát na to, aby rozdíl teplot mezi vodou v jezírku a vodou v původní nádrži byl max. 5 °C. Je důležité,  aby teplota vody po vypuštění KOI do jezírka neklesala a byla stabilní. Pokud chcete zabránit teplotním výkyvům, častým zejména v jarních a podzimních měsících, doporučujeme instalovat topení, které zajistí stabilní teplotu vody. Teplota vody v zahradním jezírku by neměla být při vypuštění KOI dlouhodobě pod 15 °C. Zakoupené KOI expedujeme v transportním přiměřeně velkém sáčku s kyslíkem a vodou z nádrže, ve které plavali. Při transportu by okolní teplota vzduchu měla být přiměřená teplotě vody, aby se zbytečně voda neochlazovala a nebo naopak neohřívala.

 

Po příjezdu domu:

 

  • Obsah transportního sáčku i s KOI opatrně přelít do předem vydenzifikované a čisté velké nádoby. 
  • Voda se postupně ředí vodou z jezírka, aby docházelo k postupnému srovnání chemických parametrů vody v transportním sáčku a z jezírka.
  • Voda se ředí  tak, aby postupně jezírková voda tvořila  min. 50% objemu vody v transportním sáčku. Tento krok probíhá v několika (minimálně 3) krocích.
    • Přilévá se voda z jezírka v množství maximálně 1/5 objemu vody v transportním sáčku.
    • Počká se minimálně 10 minut.
    • Poté se opět přidá voda z jezírka ve stejném množství jako poprvé.
    • Počká se minimálně 10 minut.
    • Poté se opět přidá voda z jezírka ve stejném množství jako poprvé.
    • Počká se minimálně 10 minut.
    • Celkově by postupné ředění vody mělo probíhat minimálně 30 minut.
    • Voda se může ředit ve více krocích, minimálně ale ve třech.
    • Nespěchejte, pozorně sledujte chování KOI.
  • KOI pomocí japonského rukávu opatrně vypusťte do jezírka.
  • Voda z barelu se do jezírka nenalévá.
  • Prvních 14 dní je potřeba KOI pravidelně kontrolovat, aby nedošlo k zdravotním komplikacím v důsledku stresu z transportu a vypouštění.
  • Ke zmírnění následků transportu můžete aplikovat vitamín C.

 

Pro dlouhodobé zdraví a vitalitu je zapotřebí:

 

  • Krmit KOI vhodným a kvalitním krmením (Hikari,  JPD, Dainichi,…), které správně dávkujete a mícháte.
  • Krmné dávky musí odpovídat jeho velikosti a teplotě vody ve Vašem jezírku.
  • Pravidelně dbát na odčervování.
  • Pravidelně 1 x týdně kontrolovat hodnoty vody (pH, NO2, NH3NH4, KH, NO3)
  • Doporučujeme také pravidelné dodávání minerálů a vitamínů (množství a četnost závisí na chemických parametrech Vaší vody).

Veškeré dotazy týkající se vypouštění KOI či následné péče o KOI Vám rádi zodpovíme přímo na pobočce Aquatica Koi Centra, Vysokomýtská 1211, nebo na tel: +420 608 931 111, nebo odpověď naleznete na našich webových stránkách.

Nahoru
Členové Asociace Shinkokai